Herkesin Favorisi Olan Tatlı: Ekler Pasta Tarifi Nasıl yapılır ve Ekler Pasta Nedir?
Pastanelerin ve tatlıcıların olmazsa olmaz tatlılarından biri olan, iştah kabartan görüntüsü ile büyüklü küçüklü boyutta yapılabilen en şahane lezzetlerden biri olan ekler pasta tarifi bugünkü yazımızın konusu olacak. Yumuşacık ekler hamuru ve ısırıldığında ağızda dağılan ve yendikçe haz veren pasta kreması ile çikolata sosunun efsane bir lezzet ortaya çıkardığı ekler pasta tarifi ile kendinizi ve sevdiklerinizi şımartın. Tarifimize geçmeden önce ekler pasta gibi güzel bir lezzetin nereden geldiğini ve nasıl ortaya çıktığını öğrenelim.
Ekler Pasta Kökeni
Eklerin genellikle gördüğümüz ve tükettiğimiz çeşidi içi vanilya ve krema dolgulu, üst kısmı ise çikolata kaplı olan eklerdir. Bazen içerisindeki dolguya kakao veya bazı aromalar eklenebilir. Üst kaplaması ise farklı tür meyve aromalı çikolatalar ya da karamelli çikolatalara batırılarak renkli bir görünüme ve çeşitli lezzetlere bürünebilir.
Kaynaklara göre 19. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan ve oradaki adıyla “Éclair” olarak bilinen ekler pasta ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin hamur işleri ile ünlü aşçısı Marie-Antoine Careme tarafından yapılmıştır. Fransızcadaki anlamı ise “şimşek patlaması” anlamına gelen eklerin neden bu ismi aldığı tam olarak bilinmese de hızla tüketilmesinden ya da dış dolgusunun parlamasından dolayı aldığı düşünülmektedir.
Ekler Pasta Tarifi
Hem sofralarınıza hem damaklarınıza hitap edecek bir lezzet olan ekler tarifini evde yaparak hem sofralarınızı hem damaklarınızı şenlendireceksiniz. Ailesine, arkadaşlarına ve kendine lezzetli bir ekler yapmak isteyenleri buraya alalım!
Malzemeler
Hamur Malzemeleri
-
4 yumurta
-
100 gram tereyağı
-
10 gram toz şeker
-
1 çay kaşığı tuz
-
200 ml su
-
1 paket vanilya
-
1 su bardağından 2 yemek kaşığı fazla un
Krema Malzemeleri
-
800 ml süt
-
1 yumurta sarısı
-
2 çay bardağı toz şeker
-
40 gram nişasta
-
2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
-
800 ml süt
-
1 paket krem şanti
Üzeri için Malzemeler
-
100 gram sütlü çikolata
-
100 gram bitter çikolata
Yapılış aşamalarına geçmeden önce sizlere birkaç püf noktası vermek istiyoruz. Bunlar:
-
Ekler yapımında kullandığımız ürünlerin oda sıcaklığında olması önemlidir.
-
Ekler hamurunu fırına koyduğunuzda kapağı açılmamalıdır. Piştikten sonra fırını kapatıp fırın içerisinde hamuru bekletirseniz hamurun kıvamı daha iyi olur.
-
Eklerde kullanacağımız kremayı bir gece önceden yapıp buzdolabında bekletirseniz daha leziz bir sonuç elde edebilirsiniz.
-
Ve tabii ki fırını önceden ısıtmayı unutmayın!
Şimdi hazırsanız yapılış aşamalarına geçebiliriz;
Ekler Hamuru Yapılışı
-
Hamur elde etmek için büyük bir tencereye şeker, vanilya ve tuzu koyarak karıştırın. İçine tereyağı ve su da ekleyerek orta ateşte malzemeleri kaynatın.
-
Kaynamaya başlayan suyun içine unu ekleyin ve bunu yaparken aynı anda karıştırın. Hamura dönüşmeye başladığında 5 dakika daha ocakta tuttuktan sonra ocaktan alarak soğuması için kenara koyun.
-
Hamur soğuduktan sonra yumurtaları ekleyin ve mikser yardımıyla çırpın. Yapışkan bir hale büründüğünde ise hamuru sıkma torbasına koyun.
-
Fırın tepsisine pişirme kağıdını yerleştirin ve tepsiye sıkma torbasını kullanarak şeritler halinde hamuru sıkın. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 40 dakika hamurları pişirin. Piştikten sonra ve bir süre fırın sıcağında beklettikten sonra fırından alarak hamurları soğumaya bırakın.
Ekler İç Dolgu Kreması Yapılışı
-
Yumurta sarısı, toz şeker, nişasta ve unu büyük bir sos tenceresine ekleyerek karıştırın. Son olarak sütü de ekleyerek koyu bir kıvama ulaşıncaya dek karıştırarak ocakta pişirin.
-
Piştikten sonra krema henüz sıcakken içerisine vanilya ve tereyağı ilave ederek malzemeler eriyene dek karıştırın.
-
Ilımasını bekledikten sonra kremanın streç film ile üzerini kaplayarak buzdolabında 2-3 saat soğumaya bırakın.
-
Başka bir kapta bir paket krem şanti ve sütü çırpın. Kıvamını aldığında buzdolabına koyduğunuz kremanın içine bu karışımı da ekleyerek mikser ile çırptıktan sonra tekrar buzdolabında dinlendirmeye devam edin.
Son Aşamalar
-
Soğumuş olan ekler hamurunu bıçak yardımıyla ortadan ikiye dik bir şekilde kesin.
-
İki parça haline gelen hamur parçalarının alt kısmının üzerine sıkma torbası ile kremayı sıkın. Diğer parçasını da üzerine kapatın. Bu işlemi her hamur şeridi için uygulayın.
-
Sütlü ve bitter çikolataları benmari usülü erittikten sonra bir kaşık yardımı ile eklerlerin üzerine dökün. İsterseniz son olarak üzerine parçalanmış fındık, toz fıstık serpebilirsiniz. Yumuşacık ve lezzetli ekler pastanız hazır!