İSTANBUL AYNI GÜN / ÜCRETSİZ ADRESE TESLİM
TÜM İLLER ÜCRETSİZ TESLİM
Online Pasta Çikolata Siparişi
Sepetim 0
  • KİŞİYE ÖZEL PASTA
  • PASTALAR
    • DOĞUM GÜNÜ PASTASI
      • BEBEK PASTALARI
      • ÇOCUK PASTALARI
      • GENÇ PASTALARI
      • YETİŞKİN PASTALARI
    • TASARIM PASTALAR
      • TARAFTAR PASTASI
      • KARE PASTA
      • KALP PASTA
      • KATLI PASTA
      • DELUXE PASTA
      • ÇANTA PASTA
    • HEDİYE PASTA
      • SEVGİLİYE PASTA
      • ANNE/BEBEK PASTASI
      • BABAYA PASTA
      • YIL DÖNÜMÜ PASTASI
      • YENİ İŞ/TERFİ PASTASI
      • ARKADAŞA PASTA
      • KENDİM İÇİN PASTA
    • ÖZEL GÜNLER PASTASI
      • SEVGİLİLER GÜNÜ PASTASI
      • ANNELER GÜNÜ PASTASI
      • BABALAR GÜNÜ PASTASI
      • ÖĞRETMENLER GÜNÜ PASTASI
      • SÖZ-NİŞAN PASTASI
      • YILBAŞI PASTASI
    • TEZGAH ÜRÜNLERİ
  • ÇİKOLATALAR
    • KUTU ÇİKOLATA
      • KİŞİYE ÖZEL AHŞAP KUTU ÇİKOLATA
      • SPECİAL ÇİKOLATA KUTULARI
      • KALP ÇİKOLATA KUTULARI
      • ÖZEL SERİ DOLGULU ÇİKOLATA KUTULARI
      • MADLEN ÇİKOLATA KUTULARI
      • DUBAİ ÇİKOLATA
    • HEDİYE ÇİKOLATA
      • DOĞUM GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • SEVGİLİYE ÇİKOLATA
      • ANNEYE ÇİKOLATA
      • BABAYA ÇİKOLATA
      • ARKADAŞA ÇİKOLATA
      • ÖĞRETMENE ÇİKOLATA
      • YENİ İŞ ÇİKOLATASI
      • YILDÖNÜMÜ ÇİKOLATASI
      • YENİ DOĞUM BEBEK ÇİKOLATASI
      • TEBRİK ÇİKOLATASI
      • ÖZÜR DİLERİM ÇİKOLATASI
      • GEÇMİŞ OLSUN ÇİKOLATASI
      • İÇİMDEN GELDİ ÇİKOLATA
      • KIZ İSTEME ÇİKOLATASI
      • SÖZ NİŞAN ÇİKOLATASI
    • ÖZEL GÜNLER ÇİKOLATA
      • SEVGİLİLER GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • ANNELER GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • BABALAR GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • YILBAŞI ÇİKOLATASI
      • BAYRAM ÇİKOLATASI
    • KURUMSAL ÇİKOLATA
      • KURUMSAL AHŞAP KUTU ÇİKOLATALAR
      • KURUMSAL SPECİAL ÇİKOLATA KUTULARI
      • KURUMSAL MADLEN ÇİKOLATA KUTULARI
  • CUPCAKE/COOKİES
    • BASKILI CUPCAKE
    • BASKILI KURABİYE
    • MUFFİN KEK
  • KURUMSAL
    • KURUMSAL ÜRÜNLER
  • PASTA SÜSÜ
    • MUMLAR
    • PASTA YAZILARI
    • PASTA OYUNCAKLARI
  • A-Z TÜM ÜRÜNLER
Hesabım
Giriş Hesap Oluştur
Online Pasta Çikolata Siparişi
  • KİŞİYE ÖZEL PASTA
  • PASTALAR
    • DOĞUM GÜNÜ PASTASI
      • BEBEK PASTALARI
      • ÇOCUK PASTALARI
      • GENÇ PASTALARI
      • YETİŞKİN PASTALARI
    • TASARIM PASTALAR
      • TARAFTAR PASTASI
      • KARE PASTA
      • KALP PASTA
      • KATLI PASTA
      • DELUXE PASTA
      • ÇANTA PASTA
    • HEDİYE PASTA
      • SEVGİLİYE PASTA
      • ANNE/BEBEK PASTASI
      • BABAYA PASTA
      • YIL DÖNÜMÜ PASTASI
      • YENİ İŞ/TERFİ PASTASI
      • ARKADAŞA PASTA
      • KENDİM İÇİN PASTA
    • ÖZEL GÜNLER PASTASI
      • SEVGİLİLER GÜNÜ PASTASI
      • ANNELER GÜNÜ PASTASI
      • BABALAR GÜNÜ PASTASI
      • ÖĞRETMENLER GÜNÜ PASTASI
      • SÖZ-NİŞAN PASTASI
      • YILBAŞI PASTASI
    • TEZGAH ÜRÜNLERİ
  • ÇİKOLATALAR
    • KUTU ÇİKOLATA
      • KİŞİYE ÖZEL AHŞAP KUTU ÇİKOLATA
      • SPECİAL ÇİKOLATA KUTULARI
      • KALP ÇİKOLATA KUTULARI
      • ÖZEL SERİ DOLGULU ÇİKOLATA KUTULARI
      • MADLEN ÇİKOLATA KUTULARI
      • DUBAİ ÇİKOLATA
    • HEDİYE ÇİKOLATA
      • DOĞUM GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • SEVGİLİYE ÇİKOLATA
      • ANNEYE ÇİKOLATA
      • BABAYA ÇİKOLATA
      • ARKADAŞA ÇİKOLATA
      • ÖĞRETMENE ÇİKOLATA
      • YENİ İŞ ÇİKOLATASI
      • YILDÖNÜMÜ ÇİKOLATASI
      • YENİ DOĞUM BEBEK ÇİKOLATASI
      • TEBRİK ÇİKOLATASI
      • ÖZÜR DİLERİM ÇİKOLATASI
      • GEÇMİŞ OLSUN ÇİKOLATASI
      • İÇİMDEN GELDİ ÇİKOLATA
      • KIZ İSTEME ÇİKOLATASI
      • SÖZ NİŞAN ÇİKOLATASI
    • ÖZEL GÜNLER ÇİKOLATA
      • SEVGİLİLER GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • ANNELER GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • BABALAR GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÇİKOLATASI
      • YILBAŞI ÇİKOLATASI
      • BAYRAM ÇİKOLATASI
    • KURUMSAL ÇİKOLATA
      • KURUMSAL AHŞAP KUTU ÇİKOLATALAR
      • KURUMSAL SPECİAL ÇİKOLATA KUTULARI
      • KURUMSAL MADLEN ÇİKOLATA KUTULARI
  • CUPCAKE/COOKİES
    • BASKILI CUPCAKE
    • BASKILI KURABİYE
    • MUFFİN KEK
  • KURUMSAL
    • KURUMSAL ÜRÜNLER
  • PASTA SÜSÜ
    • MUMLAR
    • PASTA YAZILARI
    • PASTA OYUNCAKLARI
  • A-Z TÜM ÜRÜNLER
Hesabım Sepetim 0

Mağazada Ara

Online Pasta Çikolata Siparişi
Hesabım Sepetim 0
Anasayfa Blog
Blog

Çikolata Nasıl Yapılır

Aleyna Küçükgüzel Dec 02, 2022
Çikolata

Çikolata Nasıl Yapılır?

Hepimizin severek tükettiği, yerken haz ve mutluluk veren besin çikolatalar çoğu insanın gönlünde taht kurmuştur. Her lokmasında daha da lezzetlenen ve bilimsel olarak da mutluluk hormonu salgıladığı bilinen bu her gün tükettiğimiz eşsiz ve benzersiz lezzet elimize hangi süreçlerden geçerek ulaşıyor, hiç düşündünüz mü? Çikolata nasıl yapılır, nasıl üretilir, hangi süreçlerden geçer gibi soruları siz de merak ediyorsanız gelin bugünkü yazımızda bu sorulara cevap bulalım.

Çikolata Yapım Aşamaları Nelerdir?

Çikolata Yapımı

Tatlılara ve bulunduğu her yiyeceğe lezzet katan, kahvenin yanında olmazsa olmaz olan ve her ihtiyacımız olduğunda yardımımıza koşarak moralimizi yükselten çikolatalar dünyanın her yerinde severek tüketilmektedir. Bilinenin aksine vücudumuza da birçok faydası bulunmaktadır. Peki birbirinden farklı çeşitteki ve tattaki çikolataların yapım aşamaları nelerdir?
Genellikle tropik bölgelerde olan kakao ağaçlarında yetişen kakao meyveleri olgunlaştıkları zaman toplanır ve toplandıktan sonra kabukları soyularak çekirdekleri ayıklanır. Bu çekirdekler çiğ iken acı bir tada sahiptir. Sonraki işlem ise fermentasyondur.

Fermentasyon Aşaması

Fermentasyonun amacı çekirdeğin sahip olduğu acılığı hepimizin bildiği klasik kakao tadına çevirmektir.
Fermentasyon kakaoda bulunan doğal bakteriler ile gerçekleşir. Çekirdekler sıcağa konulur ve yaklaşık yedi gün boyunca bu nemli ortamda bekletilir. Fermente etme işlemi tamamlandıktan sonra ise küflenmeyi önlemek için çekirdekler güneş ışığında kurutulur.

Kavurma İşlemi

Sonraki işlem ise kavurma işlemidir. Çekirdekler temizlendikten sonra kuru kavurma yöntemi kullanılır. Bu da çekirdeklere ekstra yağ ve su kullanılmadan ısı uygulanması anlamına gelir. Bu da çekirdeklerin tadının değişmemesi, saf bir halde kalabilmesi anlamına gelir. Çekirdekler bu işlemlerden sonra ise dünyadaki birçok çikolata üreticilerine paketlenerek gönderilir.
Çekirdekler üretim fabrikalarına ulaştıklarında yoğun çikolata tadının ve kokusunun ortaya çıkması için tekrardan kavrulur. Kavurma süresi ve derecesi çekirdeklerin çeşidine ve nem seviyesine göre değişir. Bu işlemden sonra çekirdekler ayıklama makinelerine gider ve bu makine çekirdeklerin kabuğunu soyarak kakao tanesinin öz kısmı olan yerini ortaya çıkarır. Bu kısım kakao tozu ve kakao yağından oluşmaktadır.
Bu kısımlar öğütülerek yoğun kıvamdaki çikolata likörü elde edilir. Çikolata likörü, katı haldeki saf kakao kütlesidir. Bu kütle tüm çikolata ürünlerinin temelidir ve aynı zamanda bildiğimiz çikolatalara benzer. Sonrasında kakao yağının çıkması için ezilir ve geriye  yuvarlak ezilmiş kakao kalır. Bu ezilmiş kısım toz haline getirildiğinde bildiğimiz kakao tozuna dönüşür. Bu noktadan sonraki işlem üreticilerin tariflerine göre değişiklik gösterir. Çikolata düşük kalitedeyse, toz haline getirilmiş yuvarlak ezilmiş kakao bitkisel yağ, şeker ve tatlandırıcılarla karıştırılarak standartların altında bir çikolata üretilir. Eğer yüksek kalitedeyse kakao tozu tekrardan çikolata likörüne şeker, vanilya ve süt gibi malzemelerle beraber eklenir.

 Meyveli Çikolata

İnceltme Aşaması

İnceltme aşaması, yukarıda bahsettiğimiz karıştırma işleminden sonra karışımı homojen hale getirmek için uygulanır. Belli aralıklarda dizilmiş silindirler ile gerçekleştirilen inceltme aşamasında çikolata ağızda eriyen yapısını kazanır.

Konçlama Aşaması

Konçlama makinesinde inceltilen çikolata karışımı yoğrulur. Süresi ise birkaç saat veya birkaç gün olabilmektedir. Çikolatanın lezzetini ve yapısını belirleyen unsurlar ise yoğrulma hızı, derecesi ve süresidir. Konçlama aşaması çikolatanın yumuşamasını ve pürüzsüz hale gelmesini sağlarken aynı zamanda asetik asit gibi yağ asitlerini uzaklaştırır. Çikolatanın acı tadı iyice az seviyeye düşer ve tat veren maddeler ortaya çıkar.

Temperleme Aşaması

Konçlama aşamasından sonra çikolata büyük makinelerde parlak ve pürüzsüz çikolata barları üretmek için belirli derecelerde soğutularak ve ısıtılarak temperlenir. Çikolatanın parlak görünümü bu aşama sağlamaktadır. İyi temperlenen çikolataların raf ömrü de daha uzun olmaktadır.

Özel Çikolata

Kalıplama Aşaması

İşte geldik son aşamaya. Pürüzsüz yapısını koruması için süzgeçler ile kalıplara doldurulan çikolatalar aşamalı bir şekilde tünel soğutucularda soğutulur. Sonrasında kalıplarından çıkarılarak ambalajlandıktan sonra çikolata artık dünya çapındaki tüm tüketiciler için yola çıkmaya hazırdır!
Hepimizin evinde bulunmasını istediği ve tadına doyamadığımız çikolatalar böyle uzun bir süreçten geçerek elimize ulaşıyor. Özel günlerde de en özel hediye seçeneğinden biri olan çikolatalar yaklaşan yılbaşı gününde olmazsa olmaz bir lezzet olacak. Eğer yılbaşı günü için çikolata fikirleri arıyorsanız Yılbaşı Gününe Uygun Yılbaşı Çikolataları adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Önceki
Yılbaşı Gününe Uygun Yılbaşı Çikolataları
Sonraki
Ekler Pasta Nedir

Benzer yazılar

Sevgiliye çikolata
Eylül 07, 2023

Sevgililer Günü İçin Özel Hediye Fikirleri

Sevgililer Günü gibi özel bir günde oldukça tercih edilen bir hediye seçeneği olan çikolataların en...
Devamı
Red velvet kalpli pasta
Temmuz 04, 2023

Sevgililer Günü İçin Kalpli Pasta

14 Şubat tarihi yaklaştıkça sevdiğimiz insanlara özel bir sürpriz yapma fikri akıllara düşer. Kırmızı kalp...
Devamı
Online Pasta Siparişi
Aralık 28, 2022

Online Pasta Siparişi Hakkında Her Şey

Bugünkü blog yazımız sizlere “online pasta siparişi nasıl verilir?”ve “online sipariş verirken hangi noktalara dikkat...
Devamı
Ekler Pasta
Aralık 17, 2022

Ekler Pasta Nedir

Pastanelerin ve tatlıcıların olmazsa olmaz tatlılarından biri olan, iştah kabartan görüntüsü ile büyüklü küçüklü boyutta...
Devamı

Blog Gönderileri

Sevgiliye çikolata
Sevgililer Günü İçin Özel Hediye Fikirleri
Sevgililer Günü gibi özel bir günde oldukça tercih edilen bir...
September 07, 2023
Red velvet kalpli pasta
Sevgililer Günü İçin Kalpli Pasta
14 Şubat tarihi yaklaştıkça sevdiğimiz insanlara özel bir sürpriz yapma...
July 04, 2023
Online Pasta Siparişi
Online Pasta Siparişi Hakkında Her Şey
Bugünkü blog yazımız sizlere “online pasta siparişi nasıl verilir?”ve “online...
December 28, 2022
Ekler Pasta
Ekler Pasta Nedir
Pastanelerin ve tatlıcıların olmazsa olmaz tatlılarından biri olan, iştah kabartan...
December 17, 2022
Çikolata
Çikolata Nasıl Yapılır
Hepimizin severek tükettiği, yerken haz ve mutluluk veren besin çikolatalar çoğu insanın...
December 02, 2022
Yılbaşı Hediyesi
Yılbaşı Gününe Uygun Yılbaşı Çikolataları
Herkesin coşku ve heyecan içinde beklediği yılın en güzel zamanları...
November 25, 2022

Etiketler

  • butik pasta
  • çikolata tarihi
  • diş buğdayı
  • doğum günü partisi
  • doğum günü pastası
  • kutlama geleneği
  • pasta
  • pasta yazıları
  • retro pasta
  • yazılı pasta

Bağlarbaşı Mah, Beyaz İnci Çıkmazı Sk, No:6 34844 Maltepe/İstanbul

Whatsapp Kanalımız! (tıklayın, takip edin!)

Canlı pasta çekim videolarımızı inceleyin!

Nuga

  • Hakkımızda
  • Mağazamız
  • Üretimimiz
  • Misyonumuz
  • Partnerlerimiz
  • Özel Günler

Kurumsal

  • Kişisel Veriler Politikası
  • Gizlilik ve Güvenlik
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • İptal ve İade Şartları
  • Sertifikalar
  • Blog

Sosyal Medya

Ödeme Yöntemi
Copyright © 2024 Nuga Pasta & Çikolata
Sepetim 0
Whatsapp

Sepetim

Sepet boş
İndirim kodunu gir
Ara Toplam 0.00TL
Sepeti Görüntüle