Pandispanya Keki Nedir? Leziz Pandispanya Nasıl Yapılır?
Sünger gibi yumuşacık yapıda olan pandispanyaları ister sade ister kakaolu bir şekilde tüketin, isterseniz de pasta yapın. Un, yumurta, vanilya ve şekerle yapılan pandispanya diğer keklerden daha yumuşak yapıdadır. Dilerseniz kakao da ekleyebilirsiniz. Yüzeyi yumuşak ve pürüzsüzdür. Üzerine bastırdığımızda hafif çukurlaşır, sonrasında tekrar önceki haline döner.
Peki leziz pandispanya nasıl yapılır? Bu tarifimize ve pandispanya yapımının püf noktalarına geçmeden önce pandispanya keki nedir ondan bahsedelim.
Uzun süredir sofralarımızda varlığını sürdüren pandispanya İspanya’dan gelmektedir. “Pan di Espana” İspanyolca “İspanya Ekmeği” anlamına gelmektedir. Zamanla bu kelime “pandispanya” adını almıştır. Biz Osmanlı zamanından bu kekin adını böyle almışız fakat İspanya’da “İspanya ekmeği” Magdelena’dır. Bizde de günümüzdeki isminin anlamı artık İspanya ekmeği değil, pasta kek hamurudur. İngiltere’de de meşhur olan pandispanya, halk tarafından sevilerek tüketilir ve orada birçok değişik tarifleri bulunur. Şimdi ise pandispanya nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir, bunlara değinelim.
Pandispanya Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?
Bazen tam kabarmaz, bazen de kekiniz yumurta kokar. Bu tarifle ve size vereceğimiz püf noktaları ile ev yapımı lezzetli pandispanyalar hazırlayabilir, isterseniz kek olarak tüketip isterseniz de leziz pastalar ortaya çıkarabilirsiniz.
Pandispanya Tarifi
8-10 kişilik pandispanya için malzemeler:
-
4 adet oda sıcaklığında yumurta
-
1 su bardağı toz şeker
-
Yarım çay bardağı ılık su
-
1 paket kabartma tozu
-
1 paket şekerli vanilin
-
1 su bardağı un
-
1 tutam tuz
Pandispanya Yapımı ve aşamaları:
-
Yumurtaların beyaz ve sarısını ayırıp sarıları toz şeker ilave ederek rengi açılana kadar 5 dk. mikserle çırpın.
-
Başka bir kapta yumurta aklarına daha iyi kabarsın diye bir miktar tuz ekleyerek kar gibi beyaz oluncaya kadar mikserle çırpın.
-
Yumurta sarısı kabının içine yumurta aklarını ekleyin ve spatula ile alttan yukarıya doğru birkaç kez karıştırın.
-
Bu karışıma şekerli vanilini ekleyin.
-
Bir kapta un ve kabartma tozunu güzelce karıştırın.
-
Mikseri düşük devirde çalıştırırken un ve kabartma tozunu karışıma eleyerek ekleyin.
-
Mümkünse kelepçeli kek kalıbına hazırladığınız karışımı dökün ve önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
-
Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin. Soğumadan kek kalıbından çıkarmaya çalışırsanız parçalanabilir.
Pandispanya yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar:
-
Pandispanyayı hazırlamaya başladığınızda fırınınızı ısınması için açın ve kalıbınıza yağlı kağıt sererek yağlı kağıdın kenarlarını da tereyağı ile yağlayın.
-
Fırınınızın orta katına koyarsanız pandispanya daha iyi pişecektir.
-
Karışıma koyacağınız malzemeler oda sıcaklığında olursa daha iyi olur. Soğuk yumurtaları çırpmak zor olur. Sıcak yumurtalar ise kekin kabarmamasına yol açar.
-
Yumurtaların taze olması onları daha kolay çırpmanızı sağlar.
-
Kek pişerken kontrol etmek için fırının kapağını açmamaya özen gösterin, kekiniz sönebilir. İçinin piştiğini anlamak için kürdan testi yapabilirsiniz.
-
Ayrıca kekin sönmemesi için pişme süresi bittikten sonra keki direk fırından alıp dışarıya koymayın. Bunu yapmak yerine fırının kapağını yarı açık bırakıp kek ılıdıktan sonra alın.
-
Piştikten sonra 20 dk. Bekledikten sonra kalıptan çıkarabilirsiniz.
-
Eğer pişirdiğiniz pandispanya ile pasta yapmayı planlıyorsanız, pişirdikten sonra pandispanyayı ikiye bölmek yerine elde ettiğiniz karışımı iki parça halinde fırında pişirmeniz size kolaylık sağlayacaktır. Çünkü diğer türlü keserken eşit kesemeyebilirsiniz, görüntüsü güzel durmayabilir.
-
Eğer bütün halinde pişirip sonra kesmek istiyorsanız keserken keskin ve uzun bir bıçak kullanmalısınız. Şekerli su veya sütle keki hafifçe nemlendirdikten sonra soğuyana kadar en az 20 dk. bekleyin.
Pandispanya İle Nasıl Pasta Yapılır?
-
Ilık sütle ıslattığınız ve ikiye kestiğiniz keklerin arasına 1.5 çay bardağı sütle beraber çırptığınız toz krem şantinin üçte birini sürün ve spatula yardımı ile yayın.
-
İstediğiniz meyveden dilimler keserek üzerine dizin.
-
Diğer tabanı da üzerine yerleştirin ve ve kalan krem şantiyi de spatula ile pastanın üzerine ve dışına yayın. Üzerine tekrardan meyve parçaları dizin, dilerseniz çikolata parçaları ve fındık parçaları koyabilirsiniz.
-
Soğuması için dolaba koyun, servis ederken üzerine pudra şekeri ve çikolata sosu ilave edebilirsiniz. Hem hafif hem de tatlı olan pastanız hazır.