Yılbaşının Vazgeçilmez Kurabiyesi : Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Tarifleri
Yılbaşı vakti gelip çatınca evlerden gelen sıcacık kurabiye kokusu içimizi sarar. Yediden yetmişe herkesin yemeye doyamadığı bir kurabiye de yılbaşı ile özdeşleşmiş olan zencefilli kurabiye.
Bu yılbaşında evinizde sevdikleriniz ile beraber lezzetli kurabiyeler yemek istiyorsanız bugün sizlere vereceğimiz hepsi de birbirinden leziz yılbaşı kurabiye tariflerine göz atın derim.
Yılbaşına Özel Zencefilli Kurabiye Tarifleri
Soğuk bir kış akşamında hele de yılbaşı gibi özel ve coşkuyla kutlanan bir günde içleri ısıtan ve damakları tatlandıran kurabiyeler herkesin yüzünde bir tebessüm oluşturur. En revaçta ve insanların yılbaşı gününde en çok yapmayı ve yemeyi sevdiği kurabiye tariflerini sizler için derledik. Hazırsanız başlayalım;
Zencefilli Ve Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi
Zencefil ve tarçın uyumunu bilmeyen ve duymayan yoktur. Leziz bir tadı olmasının yanı sıra görüntüsü ile de şeker mi şeker olan bu kurabiye tarifine bayılacaksınız. Yılbaşında sokakları, mekanları ve evleri süsleyen, yılbaşı ile özdeşleşmiş dekorlar bu kurabiyede. Kendinizi ve ailenizi yeni yılda mutlu etmenin en kolay yolu fırından gelen sıcacık kurabiye kokusu. Şimdiden uyaralım; her yılbaşında bu tarifi yapmak isteyebilirsiniz :)
Malzemeler
-
3 su bardağı un
-
½ tatlı kaşığı tuz
-
1 yemek kaşığı toz zencefil
-
2 tatlı kaşığı toz tarçın
-
6 yemek kaşığı oda sıcaklığındaki tereyağı
-
¾ su bardağı esmer şeker
-
1 adet yumurta
-
½ su bardağı pekmez
-
1 tatlı kaşığı vanilin
Bu tarifi yapmak için merdane ve zencefilli yılbaşı kurabiye kalıplarına ihtiyaç vardır.
Yapım Aşamaları
-
Yapmaya başlamadan önce fırınınızı ısınması için 170 dereceye ayarlayın.
-
Fırına vereceğiniz tepsilere yağlı pişirme kağıdı koyun.
-
Bir kapta un, tuz, toz zencefil ve tarçını karıştırın.
-
Başka geniş bir kapta ise tereyağ ile esmer şekeri 1-2 dakika kadar çırpın. Yumurtayı ekleyerek de çırptıktan sonra son olarak pekmez ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin.
-
İlk olarak bir kapta karıştırmış olduğunuz zencefilli karışımı geniş kaptaki malzemelerin üzerine ilave edin ve karıştırın. Hamur kıvamına geldiğinde ve ele yapışmayan hale geldiğinde tezgaha alın.
-
Merdane ile hamuru açtıktan sonra kalıplarınız ile şekilleri çıkartıp tepsilere aralarında bir miktar boşluk olacak biçimde yan yana dizin.
-
Buzdolabında 15 dk beklettikten sonra fırında 9-10 dakika kadar pişirin. Tatlı kurabiyeleriniz hazır! Afiyet olsun.
Zencefilli Kurabiye Adam Tarifi
Yılbaşında dekorlarını gördüğümüz bir karakter olan Kurabiye Adam kurabiyelere şekil verirken de kullanılan popüler bir şekillendirme stilidir. İlk kurabiye adam bisküvisi 16. yüzyılda yapılmış olup ilk örneklerinin belgeleri İngiltere’de bulunan I. Elizabeth sarayındadır. Genellikle gülen bir surat ve düğmeler ile süslenen zencefilli adam kurabiyesi, renkli süslemeleri ile sofralara ve damaklara şenlik yaşatıyor. Dilerseniz tarifimize geçelim;
Malzemeler
-
1 su bardağı esmer şeker
-
2 adet yumurta
-
100 gram oda sıcaklığındaki tereyağı
-
Yarım çay bardağı pekmez
-
2 yemek kaşığı süzme bal
-
1 paket kabartma tozu
-
1 tatlı kaşığı toz tarçın
-
5 tatlı kaşığı toz zencefil
-
4 su bardağı un
-
Glazür
-
Kurabiye Adam kurabiye kalıbı
Yapım Aşamaları
-
Isınması için fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
-
Tereyağı ve şekeri mikser ile bir kapta çırpın.
-
Un ve kabartma tozu hariç, tüm malzemeleri tereyağı ve şeker çırptığınız kaba ilave edin ve spatula ile karıştırın.
-
Karışıma unu eleyerek ilave edin ve kabartma tozunu da ekleyin. Elde ettiğiniz hamuru 1 saat kadar buzdolabında bekletin. Böylece şekil verme süreci daha kolay olur.
-
Sonrasında tezgaha un serpin ve hamuru merdane ile açın. Kurabiye kalıpları ile şekilleri çıkartın ve fırın tepsilerine yağlı kağıt serdikten sonra kurabiyeleri tepsiye dizin.
-
Ara ara kontrol ederek üstü kızarana kadar 14-15 dakika pişirin.
-
Fırından çıkarın ve biraz soğuduktan sonra marketlerde bulabileceğiniz glazür ile üst süslemelerini yapın. Glazür için ister sıkma torbası ister pasta yazı kalemi kullanabilirsiniz. Diğer bir opsiyon ise pişirme kağıdını üçgen bir biçimde kestikten sonra katlayarak ucunu kesin ve süsleyin. Gülen bir surat, düğmeler, kol ve ayaklarına renkli çizgiler yapabilirsiniz. Yiyen herkes bu tarife bayılacak, bizden söylemesi :)
Yumuşak Zencefilli Kurabiye
Yumuşacık ve ağızda dağılan bir kurabiyeye kim hayır diyebilir ki? Yılbaşında çay ve kahvenin yanına çok yakışacak olan bu tarifi siz de denemelisiniz. Yılbaşının favori tariflerinden olan kurabiye tarifimize geçelim;
Malzemeler
-
2 yemek kaşığı beyaz toz şeker
-
2 su bardağı un
-
2 çay kaşığı toz zencefil
-
1 çay kaşığı karbonat
-
Yarım çay kaşığı toz karanfil
-
¼ çay kaşığı tuz
-
¾ su bardağı oda sıcaklığında margarin
-
1 su bardağı toz şeker
-
1 yumurta
-
1 yemek kaşığı su
Yapım Aşamaları
-
Isınması için fırınınızı 175 dereceye ayarlayın. İki yemek kaşığı toz şekeri küçük bir kaseye ekleyin ve kenara koyun.
-
Un, toz zencefil, tarçın, karbonat, karanfil ve tozu bir kapta karıştırın. Karanfil elinizde tane olarak varsa havanda dövebilirsiniz.
-
Margarin ve bir yemek kaşığı şekeri başka bir geniş kapta hızlı bir şekilde kabarana ve açık bir renk alana dek mikser ile karıştırın. Yumurtaları da ekledikten sonra suyu da ilave ederek karıştırmaya devam edin. Baharatları karıştırdığımız diğer kaptaki malzemeleri bu geniş kaba azar azar karıştırarak ekleyin ve tüm malzemelerin birbirine iyice karıştığından emin olun.
-
Elinize bir miktar un alarak ellerinizi sıvazlayın ve hamurdan alarak toplar yapmaya başlayın. Büyük ceviz boyutunda toplar yaptıktan sonra her birini kenara ayırmış olduğumuz şekere her yerine gelecek şekilde döndürerek batırın.
-
Yağlı kağıt sermiş olduğunuz fırın tepsilerine hamur toplarını aralarında 5 cm ara olacak şekilde yan yana dizin. Son olarak bir bardağın altını kullanarak her birine bastırın ve hamur toplarını düzleştirin. Önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkartın ve fırın tepsisi üzerinde 5 dakika soğumasını bekledikten sonra ızgara teline kurabiyeleri daha iyi soğuması için yerleştirin. Nefis kurabiyeleriniz hazır. Afiyetle yiyebilirsiniz :)