Çikolata Kullanarak Pasta Süsleme Fikirleri
Pasta yaparken keki doğru pişirmek ve ayarını tutturmak pastanın lezzetinde büyük rol taşısa da, pasta dekorasyonu da bir o kadar pastanın yapımında ve lezzetinde önemli bir yer tutar. Pasta üzerinde yapacağınız süsleme hem göze hem de damak tadına hitap etmelidir. Üzeri boş ve süslemesi olmayan bir pastadansa, güzel ve hoş görünümlü bir pasta kimsenin hayır diyemeyeceği bir hale bürünür. Pasta süsleme denilince akla ilk gelen malzemelerden biri de şüphesiz en gözde tatlı olan çikolatadır. Çikolata kullanarak pastanızı dekore edebileceğiniz birçok yöntem var ve evde pratik bir şekilde bu yöntemleri nasıl uygulayacağınızı bugünkü çikolata ile pasta süsleme fikirleri adlı yazımızda sizinle paylaşacağız. Dilerseniz “çikolata ile pastaları nasıl süsleriz?”, “hangi yöntemleri kullanabiliriz?” öğrenelim.
Çikolata Parçaları ile Pasta Kaplama
175 gr kadar çikolata parçasını ısıya dayanıklı bir kaseye koyun ve kenarda bekletin. 120 ml olan tam yağlı kremayı küçük bir tencerede ısıtın ve kaynamadan hemen önce ocaktan alın. Sıcak olan kremayı çikolata parçaları olan kaseye boşaltın ve çırpma teli kullanarak pürüzsüz bir kıvama gelinceye dek karıştırın. Kremanın sıcaklığı çikolata parçalarını eriteceği için karıştırma işlemi zor olmayacaktır fakat karışımın topaklaşmamasına dikkat edin. Bu karışımı yarım saat boyunca ağzını kapatmadan buzdolabında bekletin. 30 dk. bekletmeye özen gösterin, daha fazla bekletilirse karışım çok sertleşebilir. Buzdolabından çıkardıktan sonra bir spatulayı karışımın içine daldırdıktan sonra pastanızın üzerine ve kenarlarına karışımı yayın. Kekinizi de kakaolu tercih ederseniz çikolata severler bu pastaya bayılır! Son olarak pastanıza isteğe göre çikolatalı renkli drajeler dizebilir, madlen çikolata, çikolatalı gofret ve bisküviler koyarak son dokunuşları yapabilirsiniz.
Çikolatadan Üç Boyutlu Şekiller Yapma
70 gr çikolata parçalarını (yarım su bardağından biraz daha fazla) mikrodalgada ısıtmak üzere bir kaseye koyun. 30 saniye ısıttıktan sonra bir kaşık yardımıyla karıştırın. Tekrardan bir 30 saniye ısıttıktan sonra daha pürüzsüz bir hale gelmiş olacaktır. Çok ısıtmamaya dikkat edin çünkü çikolata parçaları yüksek ısıda bile şekilleri bozulmadan kalabiliyor, bu da çok ısıtılırsa parçalanıp kurumalarına yol açabilir. Diğer aşamada erimiş çikolatanızı bir sıkma torbasına aktarın. Eğer elinizde bir sıkma torbası mevcut değilse, plastik bir poşetin içine koyup ucuna bir delik açarak bu işlemi yapabilirsiniz. Sonrasında pişirme kağıdını tezgaha serin. Sıkma torbası kullanarak pişirme kağıdı üzerine dilediğiniz küçük şekilleri çizin. Kalpler, yıldızlar, çiçekler, balonlar veya yazılar. Ne isterseniz. Fakat oluşturduğunuz her bir şeklin tek bir desen içinde uç noktalarının birbirine temas etmesi, şeklin bozulmaması ve bir arada durabilmesi için önemli. Daha dikkatli bir şekilde çizmek isterseniz pişirme kağıdına tükenmez kalemle ilk olarak şekilleri çizebilir, sonrasında sıkma torbası ile üzerinden geçebilirsiniz. Bir diğer tavsiyemiz ise, yazıcıdan çıkardığınız şekilleri pişirme kağıdının altına koyarak üzerinden sıkma torbası ile dikkatlice geçmeniz. Pişirme kağıdının altına bir kesme tahtası ya da tepsi koyarak buzdolabının buzluk kısmında 5 dk. kadar şekillerin sertleşmesini bekleyin. Buzluktan çıkardıktan hemen sonra şekilleri elinizi kullanarak pişirme kağıdının üzerinden dikkatlice alın ama erimemeleri için elinizle çok fazla tutmayın. Şekilleri yatay ya da dik bir şekilde pastanızın üzerine ve kenarlarına koyarak süsleyebilirsiniz. Eğer hemen servis etmeyecekseniz ve dik bir şekilde şekilleri yerleştirmek istiyorsanız, süslemeden sonra şekillerin bozulmaması ve erimemesi için buzdolabına pastayı yerleştirin ve servis edeceğiniz zamana dek çıkarmayın. Bu tarifi aynı zamanda 80 gr sütlü veya bitter çikolatayı benmari usulü eriterek de yapabilirsiniz.
Pastanın Etrafını Çikolata ile Kaplama
Yukarıda bahsettiğimiz yönteme yapılışı çok benzeyen bu pasta süsleme fikri, pastalara çok şık bir görüntü veriyor. Tek yapmanız gereken pastanızın uzunluğunu ve genişliğini bir mezura ile ölçmek ve bu boyutlara uygun bir şekilde pişirme kağıdını kesmek. İster çikolata parçaları ister bitter veya sütlü çikolatayı eriterek bir pişirme kağıdına krema sıkma torbası ile birbiriyle bütün halde olan şekiller çizin. Çapraz şekilde şekiller çizmek çok iyi bir süsleme fikri olabilir. Soğuk bir tezgahta oda sıcaklığında yarım saat beklettiğiniz çikolatayı kağıdıyla beraber kaldırarak pastanızın etrafına güzelce sarın. Hafifçe pastaya doğru ittirin. Sonrasında kağıdı çikolatadan dikkatlice soyun ve hemen tüketmeyecekseniz erimemesi için buzdolabına koyun. İşte muhteşem görünümlü pastanız hazır!
Çikolatalı Drip Sos Akıtma Yöntemi
Son dönemlerde hala popülerliğini koruyan bu yöntem pastalara şık bir görünüm katıyor. Bu hoş görünümlü yöntemi uygulayabilmemiz için ilk olarak ganaj yapmalıyız. Ganaj yapmak için gerekli olan malzemeler:
-
200 gram krema
-
180 gram çikolata
Yapılışı: 1 paket kremayı bir sos tenceresine koyarak ocağın üzerinde kısık ateşte ısıtın. Isınan kremanın içine 180 gr olan çikolatayı ekleyin ve eriyene dek karıştırın. Eridikten sonra bir kaseye alın ve biraz soğuması için 10 dk. bekledikten sonra ganajınız hazır. Bu yöntemi pastanız üzerinde kullanmak için bir krema sıkma şişesine ihtiyacınız var. Diğer alternatif yöntem ise kaşık kullanmak.
Sıkma şişesi kullanarak drip sos akıtma nasıl yapılır?
İlk olarak hazırladığınız ganajı şişenin içine koyun. Şişenin ucunu pastanın kenarından birkaç cm uzakta tutarak hafifçe şişeyi sıkın. Pastanız oda sıcaklığında olmuş olursa daha iyi olur fakat dolaptan çıkarıp yapacaksınız ganaj sosunuzun daha ılık olması daha iyi akması için iyi olacaktır. Yeteri kadar sos koyduğunuzda hafifçe elinizi gevşetin ve pasta üzerindeki sos çizgisine devam etmek adına biraz baskı oluşturmaya devam ederek diğer akıtmanızı yapmaya geçin. Bunu yaparken pastanın üzerine koyulduğu dönen standlardan kullanmanız çok işe yarayacaktır. Kenarları bitirdikten sonra ganajın sertleşmemesi adına hızlıca kalanını pastanın ortada kalan kısımlarına sıkın. Spatula yardımı ile güzelce yayın. Eğer kaşıkla yapıyorsanız kasede kalan ganajı direkt olarak pastanın ortasına boşaltıp sonrasında spatula ile yayabilirsiniz.
Çikolataya Batırılmış Meyveler İle Süsleme
Pastada meyve tadından vazgeçemiyor ve fresh bir pasta yapmak istiyorsanız çikolataya batırılmış meyveler pastanıza tatlılık katacaktır. Çilekler, kirazlar, ahududular, muzlar. Meyve tercihi size kalmış. Hem damaklarda çok hoş bir lezzet bırakırken görüntüsü de bir o kadar hoş oluyor.
Çikolata Ruloları Yapma
Pastanızı çikolata rendesi ile süslemek de güzel bir fikir ama siz daha şık ve daha profesyonel görünen bir pasta dekorasyonu yapmak isterseniz çikolata rulo tarifi tam size göre! İster beyaz çikolata ister sütlü isterseniz ikisini de kullanarak pastanızda harikalar yaratabilirsiniz.
-
İki parça çikolatayı benmari usulü eritin. Ancak su kaynar değil sadece sıcak olmalı. Sıcak suyun üzerinde duran çikolatayı güzelce karıştırın. Tamamen eridiğinde ise ocaktan alın ve homojen hale gelinceye dek karıştırmaya devam edin.
-
Çikolatayı kenarları olmayan bir fırın tepsisine dökün. Eğer kenarları varsa tepsiyi çevirip düz kısmını kullanabilirsiniz.
-
Spatula ile çikolatayı yayarak dikdörtgen bir şekil elde edin. Parmağınızla sertleştiğini hissedene kadar oda sıcaklığında tutun. Dokunduğunuzda çikolatada iz kalmıyorsa olmuş demektir. Çok vaktiniz yoksa birkaç dk. buzluğa koyabilirsiniz.
-
Geldik son kısma. Artık çikolatayı metal bir spatulanın ters tarafıyla kazımaya başlayabilirsiniz. Aşağıdan yukarıya doğru kazıyarak minik çikolata ruloları oluşturun. Eğer yapmaya çalışırken dağılıyorsa yeterince sertleşmemiş demektir. Birkaç dk daha oda sıcaklığında beklettikten sonra tekrar deneyebilirsiniz. Hemen kullanmayacaksanız dolaba koyun. Oluşturduğunuz ruloları kürdan yardımıyla kaldırıp pastanızın üzerine yerleştirebilirsiniz. İster pastanın orta kısmına üst üste koyun isterseniz de her tarafını süsleyin. Pastanedeki pastaları aratmayacak pasta süsleriniz hazır!