Çikolatanın Vücudumuza Yararları Nelerdir?
Hiçbir yiyeceğe benzemeyen, eşsiz tatlarıyla bize mutluluk veren çikolataların her ne kadar aksi düşünülse de birçok faydası bulunmaktadır. Kakao ağaçlarının tohumlarından üretilen çikolatanın, en çok tüketilen gıdaların arasında yer almasıyla beraber, çok fazla çeşidi ve kullanım alanı da vardır. Pastaların ve tatlıların çikolatayla beraber lezzeti ikiye katlanır, türk kahvesinin yanında da bir parça çikolata olmazsa olmazdır. Peki günlük yaşantımızda sıklıkla tükettiğimiz ve çok sevdiğimiz çikolatanın vücudumuza yararları nelerdir? Ne sıklıkla çikolata tüketimi yapmalıyız? Bu sorular hayatımızın bir parçası olan çikolata hakkında önemli ve cevabını hepimizin bilmesi gereken sorular. Bu yazımızda bu sorularımıza cevap vereceğiz.
Çikolatanın tıp alanında da bir yeri olduğunu biliyor muydunuz? Dünya üzerindeki bazı kültürlerde ilaç olarak kullanılan çikolatanın içerisinde antioksidan türü olan flavonoid ve polifenol bulunur. Bu da kan basıncını düşürmeye ve vücudumuzdaki bazı hormonları dengelemeye yardımcı olur. Çikolatanın içerisinde vücudumuzu hastalıklara karşı korumaya yarayan antioksidanlar; hafıza kaybı, bunama ve kalp krizi gibi rahatsızlıklardan bizi korur. Diğer çikolatalara nazaran bitter çikolatada daha çok antioksidan bulunduğundan dolayı, uzmanlar ve diyetisyenler bitter çikolatayı sıklıkla önermektedirler.
Çikolatanın Faydaları Nelerdir?
-
Tüketildiğinde beyinde salgıladığı serotonin sayesinde hafızayı güçlendirir.
-
İçerdiği antioksidan bileşenler sayesinde kalp krizi riskini azaltır, kanserli hücrelerin çoğalmasını önler.
-
İçerdiği polifenol sayesinde stresi azaltır, yaşlanmayı geciktirir.
-
İçerdiği flavonoid sayesinde sık hastalanmanın önüne geçerek vücutta oluşan yaraların da hızlı iyileşmesini sağlar.
-
Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan çikolatalar sinir sistemine iyi gelir.
-
Kalp damar sağlığı için tıpta kakao kullanılır.
-
Enerji veren bir besindir.
-
Kan şekerini dengeler.
-
Öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur.
-
Gözde yer alan retinadaki kan akışını hızlandırarak görüşü daha iyi hale getirir.
-
Kozmetik alanında da hatırı sayılır bir yeri olan kakao, cilt lekelerine iyi gelir ve güneşin yaratabileceği hasarlardan cildi korur.
Saymakla bitmeyen yararları olan çikolataları dengeli bir şekilde tüketmeliyiz. Çok çikolata tüketimi salgılanan serotonin hormonu dolayısıyla bir bağımlılığa dönüşebiliyor. Ayrıca fazla tüketilirse kilo sorunlarına yol açabiliyor. Buna ek olarak, eğer çikolataya karşı alerjiniz varsa, yan etkilerine dikkat etmelisiniz ve çikolata yememelisiniz.
Elinizden geldiğince saf yapıdaki ve en az %70 oranında kakao içeren çikolataları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde, şeker ve şeker şurubu ve birtakım doğal olmayan maddeler eklenen çikolatalar tüketmiş olursunuz.
Bitter Çikolatanın Faydaları
Yapılan bir araştırmaya göre sabah uyandıktan sonraki bir saatlik zaman diliminde tüketilen bitter çikolata vücuttaki kan şekerinin dengelenmesine de olanak sağlıyor. Bu sebeple diyabet hastalarına da dengeli bitter çikolata tüketimi önerilir. Gece uyumadan önce geç saatlerde yenen çikolata da ertesi gün için olumlu sonuçlar doğuruyor.
Sanılanın aksine kilo alımına sebebiyet vermemekle birlikte, bitter çikolatanın yağ yakımını hızlandırdığı ve uyku kalitesini artırdığı tespit edilmiş. Bağırsağımızda bulunan ve sağlığımızda önemli bir yer tutan mikrobiyomları da olumlu etkilemektedir. Diyetlerde de yer alan bitter çikolata, az miktarlarda yenildiğinde yediğiniz şeylerden daha az yemenizi sağlayarak kilo vermenize yardımcı olur.
Çikolatanın İlginç Faydaları
-
Finlandinya’da gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda hamile kadınların çikolata tüketimi sonucunda stres seviyesinde düşme gözlenmiştir. Doğan bebekleri ise daha güler yüzlü olmuştur.
-
Sıcak çikolata içerseniz beyindeki kan akışının hızlanmasıyla beraber beyin fonksiyonlarınız birkaç saat boyunca daha yüksek duruma gelir.
-
Gün içerisinde yenen 45 gram bitter çikolata, stres seviyesini düşürür.
-
Harvard Üniversitesindeki araştırmacılar çikolata yemenin insan ömrünü uzattığı kanısında.
-
Beslenme uzmanı olan Georgina Crichton, yaptığı bir araştırmayla haftada en az bir çikolata yiyen insanların yemeyen insanlara oranla bilişsel performansının daha iyi olduğunu belirtmiştir.