Şeker Hamuru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
Pastalarda sıklıkla kullanılan şeker hamuru, pastaların şık ve ilgi çekici gözükmesini sağlıyor. Daha çok özel gün pastalarında kullanılan şeker hamuru ile pastalar kaplanarak ortaya düzgün ve pürüzsüz bir pasta görüntüsü çıkarılıyor. Pastanın üzerine değişik tarzlarda, hayal edebileceğiniz her türlü figür yapılabiliyor. Bu şekilde şeker hamuru kullanılarak yapılan pastalar adeta bir sanat eserine dönüşüyor. Pastane vitrinlerinde de çokça gördüğümüz şeker hamurlu pastalar, insanları kendine çekmeyi her zaman başarıyor.
Pastaların yanı sıra kurabiyeleri, cupcake ve kekleri süslemek için de kullanılan şeker hamuru, tüm bu lezzetleri sıra dışı hale getiriyor.
Şeker Hamuru Çeşitleri
İngilizce ismiyle “poured fondant” yani akışkan şeker hamuru, şeker ve su karışımından ibarettir. Tatlandırmak için içine tatlandırıcılar ve renklendiriciler katılabilir. Limon suyu ve vanilya da şeker hamuruna tat versin diye katılan diğer malzemelerdir. Akışkan yapıdaki bu şeker hamuru genellikle pastalar için dolgu ve krema olarak kullanılır. Küçük şekerlemeleri süslemek ve kaplamak için de kullanılmaktadır. Şeker ve su yaklaşık 112-115 dereceye gelinceye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra çırpma işlemi hamur kıvamına gelinceye kadar yapılır.
Bir diğer şeker hamuru ise daha yoğun yapıda olan kaplama şeker hamurudur. Diğer adıyla fondan olan kaplama şeker hamurunun içine şeker ve suya ilaveten, yoğun yapıyı elde etmek amacıyla jelatin, gliserin, glikoz şurubu, mısır nişastası ve pudra şekeri gibi malzemeler eklenir ve elde edilen hamur oklava ile açılır. Adından da anlaşıldığı üzere pastaları kaplamak için kullanılır. Ayrıca kaplama şeker hamuru, pasta üzerini süslemek ve figürler yapmak için kullanılır.
Şeker Hamuru Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde pastalara, keklere ve kurabiyelere süs yapmak amacıyla bu ürünler çokça kullanılmaktadır. Özellikle düğün, nişan ve doğum günü gibi özel gün ve davetlerde çok daha sık tercih edilmektedir.
Hazırlanan ve oklava ile açılmış olan kaplama şeker hamuru kaplanacak olan pastanın üzerine ve yanlarına serilir ve pürüzsüz bir görünüm elde edilir. Artık süslemeler için hazırdır. Butik pasta ve kişiye özel pastalarda sıklıkla kullanılır.
Emek ve el becerisi gerektiren şeker hamuru figürleri yapmak çok da kolay sayılmaz. Sakin ve dikkatli olmayı gerektiren bir işlemdir.
Eğer deneyiminiz yoksa ilk etapta şekiller çıkartmak için değişik desenlerdeki kurabiye kalıplarını kullanabilirsiniz. Ya da ilk olarak daha basit modellerle başlayabilirsiniz. Biraz daha sıkı bir çalışma ile siz de figür ve heykeller yapmaya başlayabilirsiniz. Gıda boyası sayesinde şeker hamuru istenen renk haline getirilebilir. Fakat dikkatli olmakta yarar var. Kolay yayılabilmesi sebebiyle etrafa bulaşabilir.
Şeker Hamuru Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?
-
Şeker hamuru dışarıda çok kolay sertleşir. Bunu engellemek adına hava geçirmez ağzı kapalı bir poşette muhafaza edilmelidir.
-
Kullanacağınız kadarını poşetten aldıktan sonra elde biraz yoğrularak elin ısısıyla beraber yumuşatılmalıdır.
-
Yumuşadıktan sonra oklava ile açılmalıdır. Tezgaha nişasta serptikten sonra tezgahta açma işlemi kolaylaşır.
-
Şeker hamuru kaplandıktan sonra pastanın üzerine koyulacak olan şekillerin yapışması ve düşmemesi için şeker hamurunun fırça ile ıslatılması gerekir.