Doğum Günü Pastalarına Mum Dikmenin Kökeni Nedir?
Doğum günlerimizi özel kılan mumlar doğum günü pastalarının olmazsa olmazıdır. Doğum günü olan kişi mumlarını üflemek için sabırsızlıkla bekler ve üflemeden önce bir dilek tutar. Üfledikten sonra ise herkes alkışlar ve doğum gününün en önemli anı böylece gerçekleşmiş olur.
Bu geleneği sürekli yapıyoruz ve karşılaşıyoruz fakat doğum günü pastalarına mum dikmenin kökeni nereye uzanır, bunu hiç düşündünüz mü?
Pastaya Mum Dikme Geleneği ve Tarihte Doğum Günü Kutlamaları
Tarihte bilinen ilk doğum günleri Antik Mısır’da kraliyet ailesine özel yapılan kutlamalardır. İlk doğum günü kutlanan kadın da Antik Mısır’ın kraliçesi Kleopatra’dır.
Bu gelenek daha sonra Yunanlılara da geçmiştir. Çok tanrılı olan Yunanlılar tanrılarının doğum günlerini kutlamaya başlamışlardır.
Tarihte en çok bilinen doğum günü kutlamaları Artemis’e aittir.. Doğum günü pastalarına mum dikmenin kökeni de buradan gelmektedir. En büyük Yunan tanrıçalarından olan Artemis, vahşi doğa, okçuluk, avcılık ve ay tanrıçasıdır. Her ayın 6. gününde Yunanlılar ay tanrıçası olduğundan dolayı Artemis’e ay şeklinde kekler yaparak onu onurlandırırlardı ve ona olan bağlılıklarını gösterirlerdi. Keklerin üzerine mum dikmek ise onlar için tanrıçalarının güzelliğini ve ayın ışıltısını ifade ederdi. Ritüel haline gelen doğum günü keklerine mum dikme geleneği daha sonra Yunanlıların seçkin ve soylu tabakası tarafından benimsenmiştir.
Mumlar yalnızca sembolik olmayabilir
Yunanlıların inanışına göre pastaya dikilen mumların amacı kötü ruhları def etmek. Mum üflendiği zaman oluşan duman bu kimseler tarafından ettikleri dualarının tanrılarına eriştiğinin bir göstergesi.
Yunanlıların bir diğer inanışı ise bir hayli merak uyandırıcı. Bu inanışa göre kötü ruhlar insanlar alemine iner ve doğum günü olan kişiyi ziyaret ederler. Doğum günü olan kişi ise kendini bu kötü ruhlardan muhafaza etmek adına gürültülü partiler ve eğlenceler organize eder.
Halkın Doğum Günü Kutlamaya Başlaması
Dini inançla bağlantılı olan ve ritüel olarak görülen doğum günleri ilk olarak Antik Roma’da toplumun her kesimine yayılmıştır ve ritüel olmaktan çıkıp bir kutlama haline gelmiştir.
Antik Roma’da sadece üst düzey insanlar için kutlanan doğum günleri, sonrasında 50. yaşına basan soylular için de kutlanan ve herkesçe izlenen bir olaya dönüşmüştür. Bu günler o denli coşkuyla kutlanıyordu ki Antik Roma Devleti doğum günü kutlamalarının olduğu günleri milli bayram yapmıştır. 50. yaşı kutlanan insanlara buğday unu, zeytinyağı, bal ve peynirden yapılan kekler hazırlanılarak dilek tutması için de üstüne mum dikilirdi.
Aynı zamanda tarihte önemli bir yer tutan Roma imparatoru Jül Sezar da kendi doğum gününü festival günü olarak ilan etmiştir ve Jül Sezar’ın doğum günü her sene eğlence ve festivallerle kutlanan önemli bir güne dönüşmüştür.
Tarihte Doğum Günü Kutlamaları ve Yasaklanması
İnsanların günahkar olarak dünyaya geldiğine inanan bir din olan Hristiyanlığın ortaya çıkıp yayılmasından sonra doğum günleri kilise tarafından hoş karşılanmamaya başladı. Hristiyan din adamları doğum günü kutlamalarının, pastaların ve mumların paganlara ve pagan inancına ait olduğunu söyleyerek halkı bu gelenekten uzak tutmaya çalıştılar. Bu şekilde Orta Çağ’da doğum günü kutlamaları son buldu. Ta ki 4. yüzyıl’a kadar. Papa Liberius’un, 24 Aralık’ı 25 Aralık’a bağlayan geceyi İsa’nın doğum günü yıl dönümü ilan etmesiyle beraber her yıl Hristiyanlar İsa’nın doğum gününü kutlamaya başladılar. Noel kutlama geleneği de buradan gelmektedir.
Almanların 1 Yaş Doğum Günü Kutlamaları