Diş Buğdayı Nedir ve Diş Buğdayı Partisi Nasıl Yapılır?
Anadolu’dan gelen eski bir adet olan Diş Buğdayı Partisi şimdilerde hala günümüze uyarlanmış haliyle kutlanır. Diş buğdayı Anadolu’da diş hediği, diş aşı, diş bulguru olarak da bilinmektedir.
Dünyanın farklı yerlerinde de bunun benzeri kutlamalar yapılmaktadır.
Bu partide bebeğin rızkının buğday gibi açık ve bol olması, ayrıca bebeğin bereketli bir ömür yaşaması için dilekler dilenir.
Bebeğimizin “ilk”leri her zaman özeldir. İlk gülmesi, ilk kelimesi, ilk adımları ve tabii ki bugünkü konumuz olan Diş Buğdayı partisinin ortaya çıkış amacı olan bebeğimizin ilk çıkan dişi.
Hem bebek hem de aileler açısından sancılı ve uykusuz geçen bebeğin diş çıkarma döneminde bu parti herkese moral verir. Sevdiklerinizle ve bebeğinizle beraber biriktirdiğiniz güzel anılara bir yenisi daha eklenir.
Diş Buğdayı Partisi Ne Zaman Yapılır?
Bebeklerin ilk dişi 6. ay ve 11. ay arasında çıkar. Diş buğdayı partisi bebek ilk dişini çıkardıktan hemen sonra organize edilir. Dişin fark edilmesiyle beraber hazırlıklara başlanır. Bebeğin dişinin çıkmaya başladığını fark eden ilk kişinin bu partide bebeğe unutulmaz bir hediye alması beklenir. Partideki en özel davetli de bu kişidir. Akrabalar dostlar ve yakın çevre partiye davet edildikten sonra geriye kalan tek şey partide servis edilecek olan yiyecek ve içeceklerdir. Ve tabii ki hedik diye bahsettiğimiz diş buğdayı!
Diş Buğdayı Malzemeleri ve Tarifi
Partinin adını aldığı bu yiyecek nasıl yapılıyor diye merak ediyorsanız işte malzemeleri ve tarifi;
- 4 su bardağı önceden haşlanmış buğday
- 1 su bardağı önceden haşlanmış nohut
- Badem, fındık, ceviz, fıstık, leblebi gibi damak tadınıza göre ekleyebileceğiniz kuru yemiş çeşitleri
- İsteğe göre kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut, kuru incir
- Nar
- Renkli şekerlemeler
Önceden haşlanmış nohut ve buğdayı tuzlayarak bol suda haşlayın. Lapa olmaması için çok fazla haşlamamaya özen gösterin. Pişirdikten sonra ılıması için bekleyin ve ılıkken karıştırın. Yukarıda listelemiş olduğumuz malzemelerden damak zevkinize uygun olan kuru yemişleri kırarak ilave edin. Kuru meyvelerden ise büyük olanları keserek ufalttıktan sonra ekleyebilirsiniz. Şeker oranını pudra şekeri de ekleyerek ayarlayabilirsiniz. Son olarak süslemek için nar ve renkli şekerleri üzerine serpebilirsiniz.
Diş Buğdayı Partisi Nasıl Kutlanır?
O gün için davetlilere özel börek, tatlı ve kuru pasta ikramları yapabilirsiniz. Diş şeklinde jelibonlar ve ikramlıklar da tercih edilebilmektedir. Bunun yanı sıra, davetlilere hediyelik olarak çikolata dağıtabilirsiniz.
Her partinin tabii ki olmazsa olmazı olan pastalardan ilk dişini çıkaran bebeklere özel olan diş buğdayı pastamız da partinizi daha özel kılacaktır. Lezzetli bu konsept pasta hem ağzınızı tatlandıracak hem de herkes tarafından gerek lezzeti gerekse hoş görüntüsü ve üstün kalitesi ile dikkat çekecektir.
Tüm bu ürünleri masaya güzel servis tabaklarında sunarken etrafa da birkaç balon koyarsanız çok şirin bir ortam elde edebilirsiniz! Bebeğinizin adının yazdığı rengarenk afişler de ortamınıza neşeli bir hava katabilir!
Diş Buğdayı Partisinde Yapılan Etkinlikler
Davetliler geldikten sonra bebek herkesin ortasına oturtulur ve başının üzerinden hedik dökülür. Başında kalan hedikler de bebeğin dişlerinin inci gibi olması için ipe dizilerek kız bebek ise başına, erkek bebek ise boynuna takılır.
Yerlere dökülmüş olan hedikler kuşlar yesin diye camların önüne koyulur. Bunun amacı da bebeğin büyüdüğünde doğaya ve hayvanlara saygılı biri olması için dilekte bulunmanın sembolüdür.
Sonrasında özenle hazırlanan hedik diğer atıştırmalıklar ile beraber davetlilere ikram edilir.
Diş buğdayı partilerinde yapılan başka bir etkinlikten söz edeceğim şimdi sizlere: Bebeğin ileride hangi mesleği seçeceğini bulmak.
Bir tepsiye bazı eşyalar konur ve bebek bu eşyalardan ilk hangisine uzanırsa bebeğin ileride bu eşyayla bağlantılı olan bir mesleği icra edeceği varsayılır. İşte o eşyalardan ve temsil ettiği alanlardan bazı örnekler;
- Kuran-ı Kerim: İlahiyat alanında eğitim ve meslek
- Kitap: Akademik başarı ve eğitim
- Cetvel: Matematik ve mühendislik alanları
- Şırınga veya stetoskop: Sağlık alanı
- Boya: Sanat dalı
- Makas: Terzilik, kuaförlük
- Kaşık: Aşçılık
İkramlar yenir, fotoğraflar çekilir, davetliler hediyelerini verir. Güzel dilek ve temennilerde bulunan sevdikleriniz gittikten sonra size tüm detaylarıyla anlatmış olduğumuz diş buğdayı partisi sona ermiş olur.
Sırada ise minik bebeğinizin diğer özel ve anlamlı olan “ilk”leri vardır. Özellikle doğum öncesi baby shower pastası, yine yeni doğum pastası ve bebeğinizi kucağınıza aldığınızda ilk yaşgünü bir yaş pastası gibi kutlamalarınızda bebek pastası model ve seçenekleri ile Nuga yanınızda olacaktır. Bu özel günleri her zaman mutlu ve huzurlu geçirmeniz dileğiyle...